Szybki serowiec bez pieczenia

sernik-na-zimno-z-truskawkamiLatem mamy ochotę na lekkie i chłodne desery. Ponadto przebywanie w kuchni przy nagrzanym piekarniku kiedy za oknem temperatury przekraczają 30°C to średnia przyjemność. Więc zamiast pocić się przy mozolnych, pieczonych ciastach lepiej zrobić łatwy na zimno. Ten serowy deser, za którym przepadają i dorośli, i dzieci, cechuje się delikatnością smaku, ale przede wszystkim szybkością wykonania.

Nie natrudzimy się przy nim, a efekty są naprawdę imponujące zwłaszcza jeśli będzie to sernik z owocami i galaretką. Latem mamy dostęp do wielu owoców, brzoskwiń, truskawek, jagód świeżych i pachnących, a zimą jest dostawa świeżych cytrusów, więc wszystko zależy od naszej fantazji. Trzeba wykorzystać dobrodziejstwa natury by zajadać się smakowitym sernikiem z malinami. Serowiec na zimno bez pieczenia najlepiej zrobić przy użyciu gotowego twarożku z wiaderka bądź wykonać masę z serków homogenizowanych.

 

SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ KROK PO KROKU

Składniki na spód:

-biszkopty (namoczone w herbacie lub ulubionym soku owocowym; ananasowym lub pomarańczowym)

Składniki na masę serową:

-1 kg serka z wiaderka( może też być biały twaróg co najmniej 3 razy zmielony)
-niepełna szklanka cukru pudru
-duży kubek śmietany kremówki 30%
-4 łyżeczki żelatyny
-0,5 szklanki gorącej wody
-3 galaretki dopasowane kolorystycznie do owoców
-1 litr wody
-truskawki,
-brzoskwinie,
-jagody (lub inne dowolnie wybrane owoce)

Krok 1. Sernik można wykonać na dowolnej blaszce, prostokątnej brytfannie lub w tortownicy.

Krok 2. Na spód blachy układamy namoczone biszkopty, można podłożyć wcześniej pergamin.

Krok 3. Ser i śmietanka muszą mieć pokojową temperaturę. Miksujemy je razem na gładką masę razem z cukrem pudrem.

Krok 4. Żelatynę rozpuszczamy w ugotowanej wodzie dokładnie a kiedy przestygnie i będzie lekko ciepła wlewamy ją do ubitej masy serowej bardzo powoli cały czas mieszając. Używamy do tego miksera, miksując na małych obrotach.

Krok 5. Sernik można już przekładać na przygotowany wcześniej biszkoptowy spód.

Krok 6. Całość dokładnie rozprowadzić a następnie umieścić w lodówce. W tym czasie należy rozpuścić trzy opakowania wybranej galaretki w 1 litrze gorącej, ale nie gotującej się wody. Przestudzić, a kiedy sernik już zastygnie układamy na jego powierzchni truskawki i zalewamy tężejącą galaretkę. Po czym znów odstawiamy deser do lodówki by galaretka szybciej się ścięła i sernik się schłodził.

(Przeczytano 669 razy)